Hur fungerar VPN?

Foto av författare

By ProgramCentrum.se

I denna artikel tar vi upp hur en VPN-tjänst fungerar. Allt fler personer väljer att skaffa en VPN till sin dator, mobil och surfplatta. I takt med att allt mer av vår privata information ligger på internet blir vi allt mer medvetna om att skydda informationen. Du kanske går runt och funderar på att skaffa en VPN? Det finns en del saker du bör veta om innan du skaffar VPN och dessa tar vi upp i denna artikel. Vi sätter dig in i hur tekniken fungerar och vad du bör tänka på, när du använder en VPN-tjänst.

Vad betyder VPN?

Det finns många benämningar på det som en VPN-tjänst gör och det kan skifta lite beroende på vilken typ av VPN-tjänst som man använder och hur den arbetar. Det finns en massa olika versioner av denna typ av tjänster och de olika företag som branschen består av erbjuder lite olika typer av lösningar. Det kan vara bra att sätta sig in i vilken typ av lösning som passar just dig och dina behov innan du väljer att investera i en VPN-tjänst.

Men det kommer vi in på senare i artikeln. VPN står för virtuellt privat nätverk, lite ledigt översatt till svenska. Det vill säga ett separat digitalt nätverk som kan användas för att skydda dig och din information. Och det är just det en VPN-tjänst används för. Men hur fungerar det och hur kan en VPN-tjänst egentligen skydda dig och din privata information från hackare och virusprogram på internet? Läs mer i denna artikel och få svar på alla dina frågor.

VPN-kryptering

VPN-tjänster finns i en hel uppsjö av versioner och de arbetar på olika sätt. Det vill säga de skyddar din information genom att kryptera den. Kryptering kan förklaras som att man tar en viss typ av information eller text och översätter den till ett språk som ingen kan. På det viset kan ingen läsa av informationen eftersom ingen kan språket kan heller ingen förstå informationen. När man sedan ska avkoda informationen så ger man, det man kan kalla, för en ordbok till mottagaren. Med ordboken kan mottagaren avläsa informationen.

När du går ut på internet skickar du information från din dator. Informationen skickas i det nätverk som du har kopplat upp dig emot. När du surfar runt i detta nätverk, till exempel ett wifi-nätverk på ett kafé, så kan alla användare, som också befinner sig i nätverket, se din information och avläsa din dator, om de bara vet var de ska leta. Men en VPN-tjänst blir du osynlig och andra användare, så som hackare, brottslingar och andra personer, kan inte komma åt informationen på din dator. Det kan beskrivas som en skyddande sköld eller som en tunnel som din information går igenom, vilket gör att den blir osynlig för alla andra.

Allt detta sker självklart inte med ordböcker och det är sällan just en text som en VPN-tjänst skyddar. Våra datorer och den information de innehåller är uppbyggd av datoriserade koder som består av ettor och nollor och det är just denna information som en VPN-tjänst krypterar. Och själva krypteringen kan utföras på olika sätt. Vi tar här upp de allra vanligaste sätten att kryptera information på och de sätten som de flesta VPN-tjänster använder.

Olika typer av tjänster

Standalone är den kategori som samlar den vanligaste typen av VPN-tjänster. Det är ofta den typen som används i privata nätverk i bostäder och dylikt. En annan vanlig VPN-tjänst är ett tillägg till din webbläsare, och precis som namnet antyder, fungerar det som ett tillägg till din webbläsare. En negativ aspekt med just denna typ är att den endast skyddar dig, när du använder den specifika webbläsare, där tillägget är installerat.

Om du har flera olika enheter och vill kunna skydda alla på en gång kan du med fördel skaffa en router-vpn. Det är en speciell typ av router som arbetar med en VPN-tjänst. Eftersom du får en VPN som arbetar med din router blir alla dina enheter som sedan ansluts skyddade. Detta är en praktisk typ av VPN-tjänst och den gör att du slipper installera VPN-program på var och en av dina enheter. Det sparar både tid och pengar om du har flera enheter.

Fjärrstyrd VPN används av många företag för att ge anställa tillgång till företagets nätverk. Om man har anställda i flera olika länder som alla jobbar gemensamt på ett och samma nätverk kan man använda denna typ av VPN-tjänst. Som tidigare nämnt skapar man en tunnel, mellan användarens lokala dator och företagets nätverk, som informationen går igenom och på det vis skyddas informationen och användare kan arbeta på samma nätverk även om de befinner sig på olika platser och till och med i olika länder över hela världen. 

Vad gör en VPN-tjänst för dig?

Kort sagt skyddar en VPN-tjänst både din information och dig, när du befinner dig på internet och surfar runt. Vi gör allt fler ärenden över internet. Det kan vara saker som att betala räkningar, flytta pengar från ett konto till ett annat, låna böcker, boka läkarbesök eller till och med träffa en doktor i telefonen, som har blivit en stor hit på senare tid. När vi gör dessa ärenden och flyttar våra dagliga rutiner ut på internet, flyttar vi också vår information från vår dator till en server och detta sker via internet.

Medan informationen blir flyttad kan den hackas, avlyssnas och stjälas. Detta är ett allt större problem som fler och fler blir utsatta för. Med en VPN-tjänst skyddar du din information och gör att den blir osynlig för brottslingar på internet.

Hur säkert är VPN egentligen?

Det finns flera saker att överväga innan du skaffar VPN. Hur säker just din VPN-tjänst är beror på flera olika faktorer. Det handlar om vilket företag, och vart företaget, som du köper tjänsten från är placerat i världen. Varför det tänker kanske du? Jo det är för att olika lagar gäller i olika länder. I en del länder tvingas VPN-företag spara viss information om sina användare och i andra blir denna typ av information raderad på grund av integritetsskäl.